Meet & Greet: Periode 2
Documentaire: Fame/Shame
Wij hebben samen als klas in de les een documentaire gekeken over beschamende filmpjes op platformen zoals Dumpert, Instagram, Facebook, etc. Het ging dan vooral over waarom die filmpjes werden gemaakt, wat dat met de mensen op de filmpjes deed en hoe mensen er nu precies over dachten. Ze lieten voorbeelden zien van mensen die zich misdragen of iets beschamends deden, zoals een vrouw op een terras die boos werd tegenover degene met de camera.
De maker van deze documentaire wilde volgens mij aandacht vestigen naar de impact die zulke filmpjes kunnen hebben op levens van mensen. Ze geeft toe dat ze vroeger ook zulke filmpjes maakte en wilde weten waarom ze dat deed en waarom anderen dit ook doen. Ik neem aan dat ze ook misschien heel deze trend wil stoppen, aangezien ze gezien heeft wat voor effect dit kan hebben op mensen.
Mijn standpunt is dat je niet zomaar video’s en foto’s mag delen op het internet, aangezien je nooit kan voorspellen wat de gevolgen zijn van die ene video/foto.
Ik ben zelf van mening dat je echt pas iets mag posten op het internet als je toestemming hebt van iedereen die te zien is op het filmpje. Daar komt bij dat je ook al heb je toestemming van iedereen, je het niet hoeft te posten en het verhaal gewoon binnen je vriendenkring kan houden. Vaak komt er van die filmpjes veel ellende die makkelijk te vermijden is.
Ook ben ik zelf niet van het delen van foto’s/video’s op het internet, dit komt waarschijnlijk ook deels doordat mijn ouders daar wel op tegen zijn, maar ook doordat ik het niet nodig vind om dingen over mezelf te posten. Vaak zijn de foto’s en filmpjes die mensen van zichzelf posten op bijvoorbeeld instagram ook een heel verdraaid beeld van de realiteit en daar ben ik ook niet echt van. Ik consumeer echter wel af en toe content van instagram, maar daar is tegenwoordig ook geen ontkomen aan.
Nieuwsartikelen - Echt of nep?
Artikel 1:
Het artikel is denk ik nep, dit is te zien aan het gebrek aan titel en aan de verschillende spelfouten, bijvoorbeeld: direkt. Ik denk dat de maker van dit artikel een concurrent was van de Lidl, die ervoor wilde zorgen dat de winkel minder omzet maakte.
​
Artikel 2:
Dit artikel is denk ik echt, het artikel staat op een betrouwbare site, NOS. Ook hebben we het uitgerekend of het überhaupt mogelijk is om te doen, en dat was mogelijk. Ook staat er een filmpje bij het artikel met veel mensen erop, dus zou het moeilijk zijn om dat te faken.
​
Artikel 3:
Dit artikel is denk ik nep, de nieuwssite die dit heeft geschreven heeft meerdere artikelen die betwijfelbare titels hebben en die niet kloppen. Ook heeft het NOS een artikel over deze site waarin staat dat deze site nep is en alleen voor de grap. Ook is het artikel van een week geleden, al lang nadat de Black Lives Matter protesten zijn geweest, dus de waarschijnlijkheid dat hij dan nog zo'n uitspraak doet is minimaal. De schrijver wilde denk ik de lezers amuseren
​
Artikel 4:
Dit artikel is hoogstwaarschijnlijk nep, ik heb het artikel geprobeerd op te zoeken en ik kwam op een site van groupnews, de site was neergehaald en ik kon niet bij het artikel, daarom denk ik dat mensen al eerder dit bericht en de site hebben weggehaald. Ik denk dat de schrijver Ali B wilde belasten met nep nieuws over hem.
​
Artikel 5:
Ik denk dat het artikel nep is, het artikel is namelijk heel onwaarschijnlijk. Ook kan ik het instagram account van de maker niet vinden. Het is waarschijnlijk gemaakt om Obama belachelijk te maken.
​
Artikel 6:
Het artikel is hoogst waarschijnlijk waar, ik heb het ook op het NOS nieuws gezien. Het ging erover dat iemand op het account van de Paus kwam.
​
Fake news persbericht schrijven
​
Stap 1: Brainstorm
Het idee van een persoonlijk fake news bericht schrijven leek ons wel leuk, daardoor kwamen wij op het idee dat Finn zogenaamd een Fortnite toernooi zou winnen waarmee hij veel geld had verdiend.
Om dit zo geloofwaardig mogelijk te maken gebruiken we de username van de echte winnaar en claimen we dat dit Finn is. Ook geven we Finn een andere achternaam.
​
Stap 2: Het doel van het bericht
​
Het bericht is vooral bedoeld om sensatie te creëren voor onszelf. Veel mensen zullen er in trappen als we het geloofwaardig schrijven en andere artikelen gebruiken als inspiratie hoe we het moeten schrijven.
​
​
Hoe schrijf je een artikel?
1. Bedenk een goed onderwerp
2. Bedenk een passende titel
3. Schrijf een goede introductie
4. Ga verder de diepte in met het verhaal, details
5. Schrijf conclusie/samenvatting
​
​
Stap 3: Het schrijven van het bericht
​
Finn ‘JannisZ’ van Zeeuwen (14), Fortnite talent, wint EK toernooi
Afgelopen zaterdag heeft Finn, oftewel ‘JannisZ’, een grote prijs van wel
€123.000 gewonnen door middel van het spelen van een ‘simpel spelletje’. En dit allemaal vanaf zijn kamer.
Afgelopen zaterdag vond het plaats, het begon allemaal om zes uur en eindigde pas rond negen uur. Hierna kreeg hij te horen dat hij na drie lange uren spelen, de eerste prijs had gewonnen. Finn had weinig verwachtingen van het toernooi zelf en had zeker niet gedacht dat hij zou winnen. Er deden namelijk wel meer dan 400.000 spelers mee aan het toernooi. Hij wist natuurlijk al wel wat hij kon en dat zijn kansen hoger lagen dan de meesten, maar winnen is natuurlijk een droom van iedereen, al helemaal op zo’n jonge leeftijd.
De weken voor dit toernooi heeft Finn veel getraind om te proberen zijn kans op winnen hoger te maken. Zijn leven bestond uit school, gamen en eten. Sociale interacties buitenschool had hij weinig tijd voor. Je zou kunnen zeggen dat deze inspanning zijn vruchten hebben afgeworpen. De training werden vooral vormgegeven in één tegen één potjes met zijn vrienden die op hetzelfde niveau spelen. Voor Finn is het geweldig, hij verdient enorm veel geld en gamen is wat hij het liefst doet.
Zijn ouders waren zeer positief verrast en hadden dit nooit verwacht. Ze dachten dat Finn alleen maar zijn tijd aan het verdoen was met het zó veel spelen van videogames. Finn weet zelf geen raad met de hoeveelheid geld, gelukkig kunnen zijn ouders hem hierin mee helpen. Ze stelden voor om het geld op een spaarrekening te zetten en er niet veel gekke dingen mee te kopen. Toen hij het zijn vrienden vertelde op school werden ze allemaal ‘’gek’’ zoals Finn ons vertelde. Ze konden maar niet geloven dat hij zoveel geld had gewonnen
Wat houdt het Sociaal Krediet systeem in China in?
Chinese burgers krijgen op grond van hun (online) gedrag een score, die gelinkt is aan een straf- en beloningssysteem dat ook wel bekend staat als het sociaalkredietsysteem. Het is bedoeld om door de overheid gewenst gedrag te stimuleren. De surveillance op eigen burgers neemt met steeds grotere delen toe.
​
Het sociaalkredietsysteem is een verzamelnaam die verwijst naar de vele Chinese experimenten die gedaan worden met het versterken van sociale controle door het monitoren, beoordelen en bijsturen van individueel gedrag. In de overheidspilots op dit gebied wordt (online) gedrag centraal geregistreerd. Op basis daarvan krijgen Chinese burgers een “score” toebedeeld. Die score is gelinkt aan een straf- en beloningssysteem waarmee burgers gestimuleerd worden om bepaald gedrag te vertonen.
​
​
​
​
​
Vragenlijst bij Black Mirror aflevering
​
1. Zoek op internet de serie 'Black Mirror' op; wat voor serie is het? Waar gaan de afleveringen over?
​
Het is beetje een duistere serie dat laat zien wat er gebeurd met de wereld als we doordraaien en te ver gaan met technologie. Hier gaan de afleveringen dan ook over, in de aflevering die wij hebben gezien ging het over een soort systeem waarin je continu beoordeeld wordt door de mensen om je heen, op basis van die beoordelingen kreeg je een score. En met die score werd er dan bepaald wat je wel of niet mocht doen/kopen/gebruiken etc.
​
2. Wat is de betekenis van (letterlijk en figuurlijk) van de titel 'Black Mirror'?
​
De letterlijke betekenis is zwarte spiegel, best een betekenisloze titel. De figuurlijke betekenis daarentegen is wat betekenis voller. Figuurlijk gezien laat de 'zwarte spiegel' een onheilspellende toekomst zien van wat er zou gebeuren als de wereld doordraait met technologie.
​
3. Beschrijf in je eigen woorden waar de aflevering Nosedive over gaat.
​
Zoals ik al bij de eerste vraag al grotendeels heb verteld, het gaat over een bepaald scoresysteem die té veel invloed heeft op je leven en wat je wel/niet mag. De scores die dit allemaal bepalen worden gegeven door de mensen waarmee je interacties hebt, dit kan zowel online als offline.
​
4. Beschrijf uitgebreid hoe het puntensysteem in de aflevering werkt; wanneer ben je in de wereld 'succesvol'?
​
Je krijgt punten op basis van je gedrag tegenover andere mensen en die mensen geven je dan een score.
​
​
​
​
​
​
​
​