top of page

Onderzoek 2

In hoeverre zal virtual Reality het dagelijkse leven gaan veranderen?

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf al wat interesse had in Virtual Reality doordat ik verschillende filmpjes had gezien op YouTube over Virtual Reality. Dit was al een paar maanden gelden. Later hoorde ik dat een vriend van mij een virtual reality bril had gekocht, wat mijn interesse versterkten. Dus toen mijn docent Virtual Reality als voorbeeld gebruikte voor een onderwerp, wilde ik dat als onderwerp hebben.

 


                           Ik heb samengewerkt met Joris Robben

Virtual Reality.jpeg

Inhoud:

Hoofdvraag

  • In hoeverre zal virtual Reality het dagelijkse leven gaan veranderen?

 

Deelvraag
 

  1. Wat is virtual reality?
     

  2. Hoe wordt virtual reality op dit moment ingezet? 
     

  3. Wat zijn de ontwikkelingen in de VR industrie? 
     

  4. Wat is het verschil in gebruikerservaring bij het gebruik van VR?
     

  5. Wat is het toekomstbeeld van VR en op welke gebieden zou het nog meer ingezet kunnen worden? 

Inleiding:

Om antwoorden voor onze deelvragen te zoeken hebben wij voornamelijk het internet gebruikt. We hebben na het bedenken van de deelvragen zoveel mogelijk sites opgezocht die informatie hadden over Virtual Reality.
Pas nadat we de sites hadden opgezocht begonnen we de deelvragen te beantwoorden en maken.
Op veel sites werden er constant voorbeelden en quotes gebruikt, wat voor mij betekende dat het wel betrouwbare informatie was. Voor onze Meet&Greet hebben wij een interview gedaan met een Virtual Reality gebruiker. Deze vragen gingen vooral over gebruikerservaring en hoe hij zijn VR-Bril gebruikt. 

Deelvragen:

Wat is Virtual Reality?
 

Virtual Reality, ofwel VR, is een computer simulatie die je kan ervaren door middel van een VR-Bril. Deze simulatie is volledig in 3D, wat betekent dat je overal om je heen kan kijken en je ziet vanuit het perspectief van de personage die je speelt. Ook wordt er gebruik van gemaakt van een koptelefoon, in combinatie met de VR-Bril kan deze simulatie best als werkelijkheid overkomen. Omdat het zo snel als werkelijkheid overkomt, kan dit leiden tot grappige situaties, waarin een mens zich kapot kan schrikken wanneer hij in de simulatie van een berg afspringt.  
Virtual Reality heeft veel mogelijkheden, zoals: vliegen als een vogel, bungeejumpen, wandeling maken op de maan, maar ook in een gesimuleerde wereld rondlopen en doen wat je wil. VR-Brillen komen in verschillende vormen en maten, maar in elk bril zit een beeldscherm. Hierdoor worden ze ook wel ‘Head Mounted Displays’ genoemd, afgekort is dit HMD.  
In je VR-Bril zit een gyroscopische sensor, deze sensor volgt de rotatie van je hoofd. Zo is het dus mogelijk om rond te kijken in de wereld die je hebt gekozen. Bekende voorbeelden van VR-Brillen zijn de Oculus Rift, Samsung Gear, HTC Vive en Google Cardbox. Er zijn ook andere grote bedrijven die in deze technologie investeren. Zo zijn er geruchten dat Microsoft en Apple ook met deze technologie bezig zijn.  
 
Naast Virtual Reality heb je ook Augmented Reality. Augmented reality is bijna hetzelfde als virtual reality, het enige verschil is dat je de echte omgeving waarin je je bevind nog wel te zien is. Voorbeeld hiervan is dat je met augmented reality de kamer waarin je bent kunt zien, maar ook de hele kleine raceparcours in de kamer. Deze parcours lijken soort van hologrammen, sommige beschrijven het als een digitale laag in de werkelijkheid. Met deze vorm van digitale reality bevind je je dus in zowel de virtuele als in de echte realiteit. In tegenstelling tot virtual reality, waarin je volledig in de virtuele realiteit zit.  

 

Ook heb je dan nog Mixed Reality, deze term wordt gebruikt door Microsoft. Microsoft vindt dat er producten zijn die tussen Virtual Reality en Augmented Reality zitten. Maar er zijn nog geen producten van Mixed Reality, dus creëert Microsoft zo onterecht de illusie dat ze iets anders hebben te bieden dan AR en VR. 

​

​

Hoe wordt virtual reality op dit moment ingezet?

​

Virtual reality wordt op dit moment (2021) vooral ingezet voor amusement in de vorm van  games, mensen met een VR-bril kopen deze namelijk nagenoeg altijd voor games. Ook wordt  VR ingezet als les- of trainingsmateriaal, hierbij is het bekenste voorbeeld de luchtvaartindustrie, bij de training van piloten wordt namelijk VR gebruikt, zodat de piloten zonder in een echt vliegtuig te zitten een vlucht kunnen besturen die nagenoeg echt aanvoeld voor hen. VR wordt ook ingezet in therapiesessies, dit gebeurt alleen in kleine hoeveelheden op dit moment. 

Verschillende angsten kunnen doormiddel van VR in de psychologie worden nagegaan en mensen kunnen met deze angsten geholpen worden. Ze kan je doormiddel van VR mensen met vliegangst helpen, door deze in VR een vlucht laten doormaken. Waardoor ze er minder angstig voor worden.  VR wordt ook nog ingezet in het commerciële bedrijfsleven, hier wordt er gebruik gemaakt van Virtual Reality in bijvoorbeeld rondleidingen in huizen of om mensen te laten zien hoe hun huis eruit zal gaan zien na een verbouwing. Dit is erg handig, omdat je door de VR al kan gaan zien of je een goede keuze maakt qua kleur en inrichting etc. En deze zo nodig weer kan veranderen. Dit voorkomt het ongelukkig zijn van mensen na de verbouwing, omdat hun huis er minder mooi uitziet dan ze verwachten. 

De laatste grote inzet van Virtual Reality op dit moment is het gebruik van deze techniek op het gebied van kunst, zo kan je doormiddelvan VR rondleiding in musea maken, maar het wordt ook door kunstenaars gebruikt. Dit bijvoorbeeld door dorpen uit de oudheid naa te maken in de virtuele wereld, waar mensen door zouden kunnen leven om echt een stapje terug in de tijd te kunnen gaan, alhoewel is dit door een heel moderne techniek.

​

​

​

​

​

Wat zijn de ontwikkelingen in de VR industrie?

​

In 1920 kwam de luchtvaart met flight simulators, dit leek totaal niet op Virtual Reality, maar maakte wel gebruik van een vergelijkbare techniek. In 1930 ontstond de eerste, echte Virtual Reality bril, dit was de ‘Pygmalion's Spectactles’. Deze bril was vooral gericht op holografische afbeelding. De volgende ontwikkeling was in 1962, toen ontwikkelde Morton Heilig een systeem, de Sensorama, dat alle zintuigen van de gebruiker zou prikkelen. Daardoor kreeg de gebruiker echt het gevoel dat hij of zij zich in een andere wereld bevond. De technologie was natuurlijk nog niet wat het nu is, het was in feite eigenlijk een grote kijkdoos. Toch was het al wel ver voor zijn tijd. 

Later, in 1968, werd de Head Mounted Display Virtual Reality System (HMD VR System) uitgevonden. Het werd ontworpen door Ivan Sutherland en Bob Sproull. Dit apparaat was heel zwaar, daarom moest het opgehangen worden aan het plafond.  
In 1978, introduceerde Andrew B Lippman de Aspen Movie Map. Dit was de eerste echte simulatie van de werkelijkheid. Het was een interactieve tour van de stad Aspen, Colorado. Het systeem maakte gebruik van een paar videodisks met foto's van alle straten van Aspen. Deze fotos werden gemaakt door vier camera's, die op een vrachtwagen gemonteerd waren. Vervolgens werden elke 3 meter foto's genomen. 

De volgende ontwikkeling was in 1984, toen de Amerikaan Jaron Lanier de Data Glove ontwikkelde. De bedoeling van deze handschoen was in computers aan te sturen, maar dit werd uiteindelijk gebruikt in Virtual Reality voor het Amerikaanse leger.  Het jaar erna, ontwikkelde NASA het “Virtual Environment Workstation”. Toen werd er gebruikt gemaakt van twee beeldschermen, 1 voor elk oog. Dit is tegenwoordig ook het geval bij Virtual Reality brillen. In 1987 begon het nóg meer op de VR-brillen van nu te lijken. Jaron Zepel Lanier maakte voor het eerst de term “Virtual Reality” populair. Hij was oprichter van VPL-research, dit was het eerste bedrijf ooit dat VR-brillen op de markt bracht. 

Er waren nu dus wel de brillen voor Virtual Reality, maar er waren nog geen games. Deze games kwamen tussen 1991 en 1993. Er werd een systeem ontwikkeld, de Virtuality. Dit werd ontwikkeld door de Virtuality Group. Zij maakten de éérste VR-games.
n 1993 maakt Sega ook een VR-Headset. Sega was toendertijd het grootste gamebedrijf ter wereld. Ze hadden vier games gemaakt voor hun headset. Toch werd het product nooit op de markt gebracht voor consumenten. Nintendo maakte ook een VR-bril. Helaas werd dit ook geen groot succes voor hen. Dit was in 1995.
Na 1995 waren er weinig tot geen ontwikkelingen op het gebied van Virtual Reality. De volgende ontwikkeling was pas 2012. Palmer Luckey lanceerde een kickstartcampagne voor de Oculus Rift, met als doel om Virtual Reality weer nieuw leven in te blazen. Dit was een groot succes. 2 jaar later koopt Facebook Oculus Rift voor twee miljard dollar. Sindsdien is VR zeer populair. 

In hetzelfde jaar produceerde Coolminds de eerste 360 graden video. Het was ook gelukt om Virtual Reality content plugin-loos in de browser af te spelen. Pas 2 jaar hierna werden er consumentenversies van de Reality brillen gemaakt en op de markt gebracht. In 2018 werd de eerste stand alone headset gelanceerd. Dit betekende dat het geen dure PC nodig had om te draaien. In 2019 werden er veel nieuwe VR applicaties geproduceerd. Zowel goede als slechte. Ook wordt de VR geadopteerd door de medische wereld. Ze gebruiken het voor trainingen, het versnellen van processen en het verbeteren van processen.

​

​

​

Wat is het verschil in gebruikerservaring bij het gebruik van VR?

​

Dit kan je op verschillende aspecten bekijken, VR wordt namelijk op verschillende vakgebieden gebruikt, zoals de zorg, het sociale leven, in de psychologie, met coaching en voor ontspanning. In de zorg wordt er VR gebruikt om stressverlichting en ontspanning te stimuleren. Dit wordt gedaan met een wetenschappelijk gevalideerd programma genaamd VRelax. 

Medewerkers van de IC in het ziekenhuis UMCG en het st. Jansdal ziekenhuis waren over het algemeen dankbaar en lovend over dit programma.  De gebruikerservaring was goed. In het sociale leven is de gebruikerservaring van VR heel verschillend, het overgrote deel van de gebruikers looft VR, dit is als je focust op de kwaliteit van de VR. Mensen vinden het over het algemeen redelijk goed, maar de kwaliteit van meerdere VR brillen is wat minder. Ook wordt er soms geklaagd dat er nog niet genoeg mogelijkheden zijn binnen VR. 

In de psychologie en in de coachingswereld wordt er gebruik gemaakt van Virtual Reality. Hier wordt er ook al gebruik gemaakt van VR, deze behandelingen zijn nog niet optimaal. De VR werkt een beetje tegen angstoornissen en stress, maar niet zo heel goed. Het helpt wel meer dan niks. Dit is al een begin. Er komen wel elk jaar nieuwe behandelingsmethoden gebruikmakend van VR die elke keer weer een beetje meer helpen.

​

​

 

Wat is het toekomstbeeld van VR en op welke gebieden zou het nog meer ingezet kunnen worden?

​

Er zijn meerdere voorspellingen van mensen met de juiste positie dat virtual reality een grote toekomst heeft. Zo zegt David Roberts, van de Singularity University the Netherlands Summit, “Virtual realilty is disruptief op realiteit”. Ook Brad Allen van NextVR heeft grote verwachtingen van VR. Hij zegt dat het “the next big thing wordt”.Hij heeft een duidelijk visie “In de toekomst hebben we een bril. Je kan die bril zo instellen dat het een zonnebril is, een virtual reality bril of een augmented reality bril”.  
Zij zijn niet de enige die een groot toekomstbeeld hebben voor VR. Philip Rosdale, CEO van High Fidelity, verwacht dat ten eerste de schermresolutie nog hoger wordt, zodat de hersenen geen pixels meer kunnen zien en ten tweede dat virtual reality naast je oog- en hoofdbewegingen ook naar je gezichtsuitdrukking gaat kijken en de beelden daarop gaat aanpassen. 
Echter zijn er ook mensen die er niet veel geloof meer in hebben. Zo zegt Kevin Rose: “Het risico is dat virtual reality een soort Nintendo Wii of 3d televisiekijken wordt. Het moet substantieel beter zijn voor mensen om over te stappen. Ik geloof daar nu nog niet zo in.” 

Ik ga nu 4 kansen beschrijven waar VR in de toekomst ingezet kan worden. 
 

   1. De zorg
 

Stefan van Rooijen is kinderarts bij het Maxima Medisch Centrum. Hij was benieuwd waar patiënten behoefte aan hebben als ze in het ziekenhuis liggen. Hier kwam uit dat het niet ging over de behandelingen, maar over hoe ze voelden in het ziekenhuis. En dan vooral over het contact met dierbaren zoals familie en vrienden als ze ziek zijn. Hier kon VR mee helpen. Op de kinderafdeling van het ziekenhuis kun je nu via een live-verbinding en de speciale bril 180 graden rondkijken in het huis van de kinderen en met hun familie en vrienden praten. 

 

​

   2. Sociaal contact 
 

Virtual Reality wordt door Facebook gezien als opvolger van de huidige sociale media. Het beeld hierbij is dan dat avatars in een virtuele wereld rondlopen, in die wereld zou je dan verschillende dingen kunnen doen met vrienden, bijvoorbeeld virtuele selfies maken, een film kijken of een spelletje schaak spelen. VR heeft dus potentie om het een stapje verder te brengen dan de huidige sociale media. 

 

  3. Virtual Reality coaching 
 

Dana-Maria Fanakar zet VR technologie in met haar bedrijf om mensen af te helpen van hun fobie. Om met een fobie leren om te gaan moet je je angst onder ogen komen, daar kan VR goed bij helpen. Zo zijn er voorbeelden van een vrouw met een wespenfobie. Na 2 sessies met de VR headset was ze al bijna helemaal van haar fobie af. Dit kan ook bij andere fobieën. 

 

   4. Ontspanning 
 

Virtual Reality kun je ook gebruiken om er mee te spelen, te ontspannen of gamen. VR is te gebruiken voor allerlei games. Zo heb je een spel dat lijkt op Minecraft, je krijgt in game blokken waarmee je een object moest bouwen. Ook zijn er andere vormen van games, zo heb je een game waarin je in een achtbaan zit. Je kan dan niks doen, behalve rondkijken. VR kan ook ingezet worden voor films, series en documentaires. Dit kan je bijna oneindig uitbreiden, zo kun je denken aan concerten, sportwedstrijden, plaatsen bezoeken, etc.  

vr bril.webp
luchtvaart.jpg

De Sensorama

ckv.jpg

Virtual Environment Workstation

ckv 2.jpg

VR-bil van Nintendo

ckv 3.jpg
vrelax.png
ziekenhuis.jpg

Meet & Greet

Interview met VR gebruiker 
 

Hoelang heeft u al een VR-Bril? 
 
ongeveer 3 maanden.  
 


Hoeveel keer per week gebruikt u gemiddeld per week uw VR-bril en hoelang duren deze sessies gemiddeld? 
 
2 keer per week van ongeveer 2 uurtjes 
 
 

Ontmoet u mensen in de VR-wereld, zo ja, zijn deze ook soms uit uw eigen omgeving? 
 
Ik ontmoet wel mensen maar die zijn zeker niet uit de omgeving meestal omdat ik veel schietspellen speel ontmoet ik mensen uit andere landen en soms kom ik wel veteranen tegen.  
 

​

Op welke manieren amuseert u zichzelf doormiddel van de VR wereld? denk aan games, interactie met anderen etc.  
 
Ik amuseer mij door verschillende games te spelen die ik in mijn assortiment heb, Ik ben van plan om nog andere socialere games te gaan spelen, zoals vr-chat. Ook kijk ik youtube en kan ik de plek waar ik het kijk aanpassen bijvoorbeeld dat ik mijzelf in een bioscoop bevind. Er zijn ook nog vr-video's waarbij je ook in dat gebied bent, je kunt bijvoorbeeld skydiven. 
 


Op een schaal van 1 op 10, hoe erg zou u het vinden als uw VR-bril weggehaald zou worden, en waarom komt dit?  
 

5, want het is een best wel prijzig ding dus dat zou niet fijn zijn. Het is wel fijn om even in een andere wereld te zitten maar het is niet dat ik afhankelijk ben van de bril. 
 
 

Wordt de VR-bril die bezit alleen door uzelf gebruikt of ook door meerdere personen?  
 

Het wordt door mijzelf gebruikt soms laat ik iemand wel wat zien wat ik leuk vind, maar mijn broer heeft er ook een dus ik hoef niet met iemand te delen.  
 

 
Hoe denkt u dat de toekomst van VR eruit komt te zien? 

 

Ik denk dat het niet echt een groot ding wordt, maar meer een soort van bril. Ook denk ik dat er geen controlers meer zijn. Mijn bril heeft bijvoorbeeld al hand-tracking waarbij de bril met behulp van camera's aan de voorkant mijn handen kan zien en zo kan ik dan met mijn handen ook dingen doen. Deze technologie moet nog wel verbeterd worden. Ik hoop ook dat er iets komt zodat je ook echt dingen kan voelen zoals een harnas.  
 

​

Heeft u een voordeel in de pandemie door het bezit van een VR-bril in de pandemie? Musea, activiteiten etc.?  

​

Ik zou het wel een voordeel noemen want je komt in contact met mensen en hoeft geen afstand te houden. Dus ik denk dat ik wel een voordeel heb op anderen

Conclusie Meet & Greet

Door deze meet en greet hebben wij gezien dat het bezitten van een VR bril in de tijd van 2021 niet zo’ n grote impact in je leven heeft. Dit kunnen we zien doordat de geïnterviewde zoiezo al zegt dat hij/zij niet meer dan 4 uur per week er aan gekluisterd zit. Dit is nagenoeg niet verslaafd. Ook wordt er aangegeven dat de voornaamste rede waarom het erg zou zijn als de VR Bril weggenomen zou worden dat er dan een redelijk aantal geld verloren zou gaan. Niet zozeer de ervaring. Dit betekent dan ook dat VR niet zo belangrijk is in het leven van de geinterviewde.  

Conclusie

Virtual Reality, ofwel VR, is een computer simulatie die je kan ervaren door middel van een VR-Bril. Deze simulatie is volledig in 3D, wat betekent dat je overal om je heen kan kijken en je ziet vanuit het perspectief van de personage die je speelt, Virtual reality wordt op dit moment (2021) vooral ingezet voor amusement in de vorm van  games. Tevens wordt het ook ingezet als les- of trainingsmateriaal. In 1930 onstond de eerste VR-bril, maar de techniek werd pas in de 2010’s verbetered en elk jaar worden er nog verbeteringen gemaakt.

VR wordt in verschillende aspecten van het leven gebruikt, zoals de zorg, de coachingswereld, opleidingen en gamen. Maar op al deze aspecten kan de techniek van VR nog veel verbeterd worden.  Er zijn meerdere voorspellingen van mensen met de juiste positie dat virtual reality een grote toekomst heeft in de zorg, qua sociaal contact, in de coaching wereld en in ontspanning. AL is het nu, zoals onze geïnterviewde persoon zei, nog niet zo’n belangrijk aspect van het leven, kan Virtual Reality uigroeien tot een onmisbare techniek in ieders leven. 

Bronvermelding 

Taakverdeling

Ik had het gevoel dat we goed met elkaar konden overleggen en dat we het best snel eens waren met elkaar. Hieronder staat wie wat heeft gedaan.

​

​

​

​

taakverdeling.jpg

Reflectie & Evaluatie

Reno’s evaluatie:

 

Samenwerking ging voor mijn gevoel goed, zoals ik zei waren we het best snel met elkaar eens. Verder hebben we elkaar best met rust gelaten en lieten we elkaar de gang gaan, zonder dat iemand bij de ander nog moest helpen of iets dergelijks. Het kiezen van het onderwerp en het bedenken van de deelvragen ging niet heel soepel, hierin zou ik nog in kunnen verbeteren. Verder moet ik denk ik iets efficiënter zijn met het maken van de deelvragen, dit kon sneller. 


Joris' evaluatie:

 

Voor mijn gevoel ging het samenwerken redelijk goed. We hadden beide dezelfde meningen en gedachten voor hoe en wat we in onze deelvragen en antwoorden moesten zetten en we waren ook snel eens over de rolverdelingen. Het was wel redelijk moeilijk om alle deelvragen te maken en genoeg informatie ervoor te krijgen. Ik denk dat ik zelf sneller kan zijn in het antwoorden van de meet & greet, en het goed uitwerken hiervan. Dit ging niet heel soepel 

​

bottom of page